Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите се включи в отбелязването на „Денят на Земята 2017 г.“. Събитието бе организирано съвместно с НПО „Млад планинар”, Исторически музей – Петрич, Българска Фондация Биоразнообразие, РИОСВ Благоевград и Белла Екстрийм.

Мероприятието се проведе на Централния градски площад в град Петрич. На центъра в село Габрене за втора поредна година също бе отбелязана инициативата. Празника премина със занимания с екологична тематика за децата, представяне на презентации и състезание по колоездене.

Забавление

               

Карта на региона

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/