Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

snimkaНа 03.06.2017 г. в сградата на Дирекция на Природен парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите се отбеляза Европейската седмица на устойчивото развитие. Събитието се реализира под надслов „Аз обичам природата. Раста устойчиво“.


Децата от Сдружение „Млад планинар“ гр. Петрич с ръководител Гергана Сандъкчиева, клуб „Зелени патрули“ от Обединен детски комплекс, гр. Петрич с ръководител Ана Гегова и „Зелена био-градинка“, която се реализира в двора на Основно училище „Христо Ботев“, с. Беласица с ръководители Стела и Мирослав Минчеви и учителя по биология Елена Павлова споделиха опит за това как следват закономерностите на природата и как общуват с нея.
Възпитаниците на трите клуба говориха за отговорното си отношения към природата, защото вярват, че нейните блага трябва да са достъпни и за следващите поколения.
Споделен бе и опит как да бъде изнесено обучението по природни науки от класната стая на открито сред природата.
Участниците в мероприятието бяха единодушни, че развитието на обществото трябва да бъде съчетано в хармония с природата.

Забавление

               

Карта на региона

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/