Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

IMGP5451Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите се включи в кампанията на bTV „Да изчистим България заедно". Служителите от парковата администрация и учениците от IV ОУ „Христо Смирненски“ град Петрич, почистиха пътя от стадиона на град Петрич до хижа „Беласица“.

Събрани бяха 50 чувала с отпадъци от хартиени и пластмасови опаковки.
Община Петрич се погрижи за извозването на събраните отпадъци.
Дирекция на Природен парк „Беласица“ призовава гражданите, които посещават парковата територия да не изхвърлят отпадъците си в планината, а на регламентираните за това места в градската част.

Забавление

               

Карта на региона

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/