Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

festivalОт 13 до 15 октомври за шеста поредна година се проведе Фестивал на кестена в село Коларово, община Петрич. Стотици гости от различни краища на страната присъствали на празника опитаха кулинарните специалитети от кестени и се насладиха на колоритните фолклорни изпълнения от района на Подгорието.

Официални лица уважили събитието бяха: народния представител г-н Георги Динев, заместник областния управител на област Благоевград г-жа Антоанета Янчева, представителя на община Петрич г-жа Нина Попова, кмета на село Коларово г-н Атанас Гошев, директора на Природен парк „Беласица“ г-н Добриел Радев, директора на Регионална дирекция по горите град Благоевград инж. Иван Гергов, заместник директора на Югозападното държавно предприятие г-жа Антоанета Дивилска и директора на ДГС – Първомай инж. Димитър Комитов. Директора на ПП „Беласица“ в своето приветствено слово благодари на всички местни хора, които взеха участие в провеждането на празника и добави, че само с общи усилия можем да продължим започнатата традиция и Фестивала на кестена да стане емблема, на Подгорието, на Природен парк „Беласица“ и на община Петрич. Държавните институции и хората от района на планина Беласица представиха по най-добрия начин пред своите гости природното и култуно наследство на своя край. Пъстри шатри отрупани с кулинарни изкушения от кестени и традиционни ястия, танцови изпълнения на домакините, забавления за малки и големи направиха празника на кестена незабравим за всички.

„Фестивал на кестена 2017 г.“ се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и община Петрич, в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие и Пирински туристически форум, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села. Организирането на фестивала щеше да е невъзможно без активното участие на цялата общественост на Подгорието.

Събитието се реализира и благодарение на любезното участие на Народно Читалище "Братя Миладинови - 1914" град Петрич, Общински детски комплекс град Петрич, Винарна „Орбелия“, Туристическо дружество „Калабак“ град Петрич, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр.Петрич,“, „Вкусната биоградинка“ от ОУ „Хр. Ботев“, с. Беласица, сдружение „Млад планинар, Къща за гости „Янкиш“ село Самуилово, Къща за гости „Орхидея“ село Яворница“, Огражденска къща „Боровичене“, Куклен театър Благоевград, Клуб на пенсионера село Коларово и Планетум Македония, Кръстьо Козеринов - Майстор Кънчо-село Беласица, Образователен център „Делфин”, Живо село, Жива бира „Раджен“ и м-н „Прерода“, Сдружение „Заедно можем повече“, Клуб на пенсионера село Коларово и СУ „Васил Левски“ село Коларово.

Дирекция на Природен парк „Беласица“ отправя благодарности към всички положили усилия и отделили от времето си, за организирането и провеждането на „Фестивал на кестена 2017 г.“!

Забавление

               

Карта на региона

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/