Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

denzemiaНа 22.04.2019 г. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите се включи в отбелязването на Деня на Земята. Мотото на тазгодишните чествания бе „В природата нищо не съществува само“. За четвърта поредна година Сдружение „Млад планинар” заедно с Регионална инспекция по околна среда и води - Благоевград и ДПП „Беласица” отбелязаха Денят на Земята в град Петрич с редица образователни инициативи. Участие в мероприятието взеха ученици от III ОУ „Гоце Делчев” и IV ОУ „Христо Смирненски“ в град Петрич.
Международния Ден на Земята е обявен през 1971 г. Целта е да подтикне човечеството да е по-внимателно към крехката и уязвима околна среда на планетата Земя.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/