Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

ecoДирекция на природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите беше домакин на Екоучилище-2019 г. на Младежкия воден парламент. Мероприятието се проведе от 19 до 23.08.2019 г. В него бяха включени общо 60 младежи и техните ръководители. VIII лятно екоучилище премина под мотото „Водите на Природен парк Беласица”. Участниците в екологичното училище бяха разпределени в четири работни групи: биоразнообразие, воден мониторинг, екорепортери и театрална трупа. Учениците представиха своя опит в прилагането на различни форми за извънкласно обучение, като провеждане на учебни експедиции, семинари, кампании за почистване, състезания на екологична и природозащитна тематика.

За 2019 г. инициативата се организира съвместно от Младежкия воден парламент, четирите Басейнови дирекции у нас, РИОСВ – Благоевград, Дирекция на Природен парк „Беласица“ и Агенцията по водите „Артоа-Пикарди”, Франция.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/