Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

zalesjvaneС редица инициативи Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите отбеляза Седмица на гората 2023 г. Всички прояви във връзка с празничната седмица бяха организирани съвместно с ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Петрич и ТП „ДГС Петрич“.

Прочети още...

goraС редица инициативи Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите отбелязва Седмица на гората 2023 г. Всички прояви във връзка с празничната седмица се организират съвместно с ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Петрич и ТП „ДГС Петрич“. Тази година честването й ще премине под мотото „Довери се на лесовъда“.

Прочети още...

kalvachМалък пъстър кълвач (Dendrocopus leucotos) – Най – дребният кълвач, достига размери около 24-29 см. С късо обло тяло, заоблена глава и къса остра човка. Прочети още...

dennavodataСветовния ден на водата се отбелязва ежегодно от 1993 г. на 22 март, като се организират прояви в цял свят посветени на водата. Водата е на всякъде около нас. Там, където има вода, има и живот. Тя е един от основните градивни елементи на живите организми. Прочети още...

uchenistiУчениците от 3 и 4 клас с ръководители М. Портарова и Г. Булакиева посетиха Дирекция на природен парк ,,Беласица'' към Изпълнителна агенция по горите. Децата се запознаха с разнообразието на различните видове животни, които се срещат в планина Беласица. Прочети още...

Страница 1 от 54