Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

P1060757При изключително голям интерес премина организираният от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите за четвърта поредна година Фестивал на кестена.

В събитието участие взеха народният представител инж. Димитър Танев, изпълняващият длъжността кмет на община Петрич господин Христо Батев, директора на РДГ град Благоевград инж. Иван Гергов, председателят на управителния съвет на ЮЗДП град Благоевград инж. Ваня Каменова, директора на ТП-ДГС град Петрич   инж. Росен Баев и директора на ТП-ДГС село Първомай инж. Стоян Дагалов.

Присъстващите на празника имаха възможност да се докоснат да местният фолклор и да дегустират традиционни за района храни и напитки. В творческото ателие Кът „Сръчко“ децата рисуваха и се забавляваха. Видимо удоволствие имаше и при дечицата, които въпреки лошото време не се отказаха да участват и в музикално артистичната програма. Хората от Подгорието  показаха на своите гости с какво желание и гостоприемство организират своя Фестивала на кестена.

В приветственото си слово директора на Дирекция на Природен парк „Беласица“ господин Добриел Радев благодари на всички местни хора, които взеха участие в провеждането на събитието и подчерта,  че само с общи усилия може да се продължи започнатата традиция и фестивала да стане емблема  на Природен парк „Беласица“, на Подгорието и на Община Петрич. Това е уникално за района събитие, което са реализира  благодарение на съвместните усилия на Дирекция на Природен парк „Беласица“ , Община Петрич,  ЮЗДП – град Благоевград, Българска Фондация Биоразнообразие, СОУ „Васил Левски“ село Коларово и дейните читалищни секретари от населените места в Подгорието на Беласица.

IMGP9353IMGP9451IMGP9637