Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

pochistenoНа 15.09.2018 г. във връзка с кампанията „Да изчистим България заедно” беше организирана инициатива за почистване на Природен парк „Беласица“. Доброволците, които взеха участие в мероприятието събраха множество отпадъци от пластмасови и полиетиленови опаковки по пътя от град Петрич до хижа Беласица и по „Алея на здравето“ над града. Община Петрич също се включи в почистването на защитената територия и се погрижи за извозването на събраните отпадъци.
Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите благодари на всички, които се включиха в Световния ден на почистването.