Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

vodopadkamenaНа 04.05.2019 г. ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Марикостиново съвместно със сдружение „Бъдеще за Марикостиново“ и Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите организираха поход до Камешнишки водопад. По време на прехода подрастващите прекараха приятни мигове и научиха много интересни неща за редките растителни и животински видове, които се срещат в планина Беласица.