Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

markirovkaБлагодарение на съвместната работа между Дирекция на Природен парк „Беласица“ към ИАГ и ТД „Калабак“, град Петрич беше извършено освежаване на туристическата маркировка по тематичния маршрут „Животът на кестена“. Това е кръгов маршрут, който започва от село Коларово, преминава през „Гьолчето“, което е единственото естествено езеро в планина Беласица и обратно по обиколна пътека води отново до село Коларово. Продължителността на маршрута е 2.30 часа, а дължината му е 5.3 км. От информационните табла, които са разположени по маршрута, посетителите имат възможност да се запознаят с интересни факти, свързани с кестеновите гори.
Множеството пешеходни туристически маршрути маркирани в защитената територия улесняват достъпа до уникалната природа на планината. Освен традиционни туристически излети до билото на планината или до някоя от туристическите хижи, Беласица предлага и възможност за посещение на изключително красиви водопади.