Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

detsataДнес, 30.05.2022 г., в сградата на Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите, посрещнахме учениците от 2 "а" и 3 "а" клас, при СУ "Св. Паисий Хилендарски", село Първомай с ръководители г-жа Божинова, г-жа Маринкова и г-жа Джуклева. Децата научиха много интересни факти за някои от животинските и растителни видове, които се срещат в защитената територия. Усетиха как виждат насекомите, благодарение на специалните очила. Голям интерес предизвика и играта за миграционния път на птиците, която е предоставена от РИМ - Благоевград и е позиционирана в посетителския център на парка.