Вълк

Аз съм талантлив хищник, който от години е жертва на човешки предразсъдъци и неверни поверия. Ще ви разкажа истината за мен, а вие преценете дали заслужавам сегашните си слава и съдба.

Как изглеждам?

С размери съм едро куче и имам телосложение на маратонец – дълги и здрави крака, широките лапи и здравите мускули на гърба. Мога да тичам с часове през пресечен терен. Силен съм, имам златисти очи и хипнотизиращ поглед. Известен съм с отличителния си вой. Именно тези мои особености ме правят един от любимите на Холивуд страховити злодеи. Но знаете ли, че през последните 200 години няма нито еднo достоверно сведение за нападение на човек от вълк! А що се отнася до характерния ни вой, той е като груповото пеене при хората – служи ни да заздравим дружбата си в глутницата.  

Как живея?

Лоялен, любопитен, изобретателен, силно адаптивен и интуитивен екипен играч. Това не са качествата от автобиографията на човек кандидатстващ за работа, а характеристиката на моята същност и непреклонен инстинкт. Благодарение на тях все още оцелявам в неравностойната война за земя, гори и храна с човешката цивилизация.
Ние сме общителни горски животни, които ловуват и живеят на групи, наречени глутници. Всяка глутница има строго определена йерархия. Водачи са алфа мъжкият и алфа женската – най-силните и опитни животни. Само те се размножават, но всички вълци в глутницата се грижат за малките вълчета. В дивата природа основно се храним с дребни гризачи, зайци, елени, сърни и други бозайници. Глутниците най-често убиват слабите, възрастните и болни животни. Така осъществяваме един вид качествен контрол в гората и поддържаме нейните екосистемите здрави и жизнени.
Чували ли сте поговорката “Вълкът козината си мени, но нрава – никога!”? Вярно, сменяме козината си всяка пролет и есен, но всеки мой събрат има свой индивидуален характер. Явно си променяме характера, защото най-верният четириног приятел на човека е кучето. То е произлязло от вълка – първото опитомено от хората животно.

Знаете ли, че…

Обонянието на вълка е 100 пъти по -силно от човешкото.
Латинското наименование за вълк, Canis lupus, произлиза от латинското Canis, което означава „куче“, и lupus, „вълк“.