You are currently viewing Кампания „Отгледай кестен“ от 12.04.2024 г. до 01.05.2025 г.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кампания „Отгледай кестен“ от 12.04.2024 г. до 01.05.2025 г.

  • Reading time:3 mins read
Кестеновите гори са символа на планина Беласица. Тук ядливия кестен е най-широко разпространен. Има ли разлика между беласишкия кестен и конския кестен? Да! Макар че и двата вида са с едно име „кестен“, те са представители на две отделни семейства. Конският кестен е по-познат на повечето хора, защото се среща по улиците на много градове.
Наскоро, чрез поленов анализ, се установи, че кестенът е в планината Беласица от преди 8000 години. Това доказва естествения му произход.
Плодовете на кестена са много вкусни и с добри хранителни качества. Дървесината му е изключително ценна. Използва се в строителството на сгради, за огради и др. Използва се и в мебелното производство.
Кестенът е най-важният медоносен вид в района на планината Беласица. Кестеновият мед има специфичен вкус и аромат.
Поддържането на кестеновите гори в добро състояние е ключово за този поминък, характерен най-вече за района на Беласица.
Питомният кестен се размножава чрез семена и чрез издънки. Възобновяването чрез семена се затруднява заради събирането на кестена от хората, или изяждане от диви и домашни животни.
Кестенът е силно засегнат от заболяване, известно като рак по кората.
Болестта предизвиква изсъхване на дърветата.
Кестеновите гори в Беласица са разположени непосредствено до населените места. В миналото стопанисването на тези гори се е доближавало повече до градинарството, отколкото до лесовъдството. Кестеновите дървета са растели свободно без конкуренция и са давали много плодове. Хората поддържали здравословното състояние на дърветата.
Кестенът не обича засенчването. Конкуренти му букът, липата, водният габър, келявият габър, леската, зимният дъб израстват по-бързо и пречат на развитието му.
За да опазим кестена се налага допълнителна намеса.
Какво предлага кампанията:
1. Провеждане на лекции в училищата.
2. „Да намерим дърво в нужда“ – нагледно показване от експерт лесовъд как се “отглежда” кестеново дърво.
3. Намиране и картиране на кестенови дървета с добри качества (развитие на гражданска наука).
Събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите, Slow Food в България, Сдружение „Биоматера“ и се финансира от Yellow Taxi 91119 като част от природозащитната политика на компанията.