Село Габрене

Село в Петричка община, разположено на 26 км. югозападно от гр. Петрич. Разположено е в северното подножие на планината Беласица, в най-югозападния край на България на надморска височина около 400 м. През северната част на землището на селото тече р. Струмешница. Селото е електифицирано и водоснабдено, частично канализирано. Към момента има 250 къщи, обитавани от 900 жители на средна възраст 30 – 35 год.
Началното училище „Отец Паисий” от 1965 г. до 1971 г. е основно. В селото функционира читалище „Просвета”, основано през 1927 г. Към него има женска фолклорна група, детски танцов състав, тук е и единствената в страната мъжка група за оризарски песни. В центъра на селото има вековно чинарово дърво на възраст повече от 450 г.
В землището на Габрене са открити следи от антични селища – в местностите Даброво, Църцаница и Кулата, и от антични поселения – в местностите Осено и Свидовица. Средновековно селище е било разположено в местностите Марена и Илинден. В Илинден има останки от църква (подова настилка, вход, ниши и апсиди), известна като „Свети Илия”, датирана от XVI – XVII в. В местността Военна църква има останки от разрушена църква, северно от нея руини, вероятно от крепостно съоръжение.
Историкът Васил Миков свързва името на селото с названието на дървото габър. В османските документи от 1520 г.и 1665 г. селото се споменава под името Габрани с 224 и 43 български християнски домакинства. Според народното предание през първата половина на XIX в. в него се заселват жителите на разрушеното от наводнение съседно селище Селене. През XIX в. населението се занимава със земеделие (царевица, овес, сусам, мак, памук, ориз, лозя), бубарство и животновъдство.
Телефонен код на с. Габрене: 07428
Пощенски код на с. Габрене: 2898