Село Камена

Камена е село в Петричка община, намиращо се на 16 км. югозападно от гр. Петрич. Разположено е в северните склонове на планина Беласица, на надморска височина 439 м. От запад, юг и изток е заобиколено от ридове. Източно край Камена тече р. Камешница, десен приток на р. Струмешница.
Населението на Камена намалява след 1960 г. поради изселвания, главно за градовете Благоевград и София. В момента селото има около 370 жители на средна възраст 40-45 и около110 къщи.
В землището на Камена се отглеждат главно тютюн и царевица, зеленчуци, праскови и ябълки. Има около 10 пчелари, 2-ма от които имат по 100 кошера, от които добиват акациев и кестенов мед.
В местността Сухия дол (Кориендек) на около 3 км. северно от селото са открити следи от селище, вероятно от късния период на новокаменната епоха. В Сухия дол и съседната местност Кадреш има останки от антична крепост, строена с ломени камъни, споени с червен хоросан. В местностите Тръските и Пържальо – северно от Камена има останки от укрепление от античната епоха. Има следи от живот и от османския период. В местността Великденска църква личат основи на стара църква. През тази местност минава маркиран туристически маршрут.
Васил Миков свързва името на селото с камениста почва в землището му. Според преданието обаче името му произлиза от факта, че реката, която минава през селото влачи много камъни и пясък. Съществува предание, че старото селище се е намирало в местността Паловец, но се появила „страшна болест” , която отнела живота на много хора. Оцелелите се заселили на днешното място. Поминък на населението през XIX в. са земеделието (пшеница, царевица, ориз, памук, тютюн, сусам, мак, лозя) и животновъдството. Произвеждали са сусамово масло и вино. Жителите на селото са търгували с ориз и памук.
В селото съществува стара воденица. Храмовият празник на Камена е 2 май – Борисовден по името на черквата. Празникът на селото е 6 май – Гергьовден.
Камена има автобусни връзки с гр. Петрич и съседните подгорски села на всеки час.
Телефонен код на с. Камена: 07423
Пощенски код на с. Камена: 2878