You are currently viewing Опознаване и популяризиране на Подгорието и планина Беласица

Опознаване и популяризиране на Подгорието и планина Беласица

  • Reading time:1 mins read

На 20.04.2024 г. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите беше партньор на провелото се  второ издание на пролетното събитие „Да се хванем за зелено – познаване и използване на растителните ресурси на Подгорието“ в село Габрене.

Началото на деня беше поставено със събиране на растения в планина Беласица, което се случи с напътствия на жители на селото. По този начин беше представено традиционното местно знание за разпознаване и използване на дивите растителни ресурси от планина Беласица.

На място беше отворена и работилница за габренска сарма, приготвена от бутима – така хората от селото наричат растението американски винобой.

Подреден беше изкусно и базар с традиционни местни храни. На сцената на читалището в село Габрене се изявиха фолклорни колективи от селото домакин и от селата Скрът и Беласица. Дойдоха и самодейци от Асеновград. Представени бяха български народни песни, посветени на природата и предавани на поколенията.

Гостуваха учени от БАН. Зам.-кметът на община Петрич Нина Попова поздрави организаторите и партньорите на събитието, като пожела всяка година съмишлениците и приятелите да бъдат все повече, защото инициативата представя по най-пъстрия начин красотата на този район – бит, традиции, природни дадености.

Събитието уважи и народният представител инж. Костадин Стойков.

Събитието се организира от сдружение „Биоматера“ гр. Петрич и сдружение „Слоу Фуд в България“, финансира се по проект „Национална пътна карта за научна инфраструктура. (2020 – 2027)“, МОН, чрез споразумение Д01-163/28.07.2022 (LTER – BG).

Подкрепа оказа и Община Петрич.