Таралеж

В детските книжки често ме рисуват как нося есенни плодове върху бодлите си. Чуйте записа докрай за да научите истината и интересни факти за моя живот.

Как изглеждам?

Не може да ме сбъркате с друго животно. Само аз на Балканския полуостров съм защитен от бодлива броня. Въоръжен съм с около пет хиляди остри като игли бодила. Те всъщност са видоизменени и силно уплътнени косми. Свия ли се на кълбо, бодливата ми броня ме защитава отвсякъде – нито крак, нито глава се подава.   

Как живея?

Отличен пример съм за айляк. През деня дремя скрит в някоя чужда бърлога или на закътано място. Активен съм привечер, рано сутрин и само за няколко часа през нощта. Гледам да не се преуморявам и не съм деен повече 6 часа на денонощие. Зимата прекарвам в зимен сън. За целия ми живот, който обикновено е с продължителност 8-10 години, аз съм активен само около година, година и половина.
Пролетта се събуждам загубил една трета от теглото си. Бързо го възстановявам, защото не съм капризен към храната си. Любими са ми различни видове насекоми, охлюви, плужеци, червеи, мокрици и други безгръбначни. Известен съм с това, че не ме е страх от змии и обичам и тях да похапвам. В менюто си включвам и вегетарианска храна.

Знаете ли че…

  • В нощната тишина звукът от ходенето на таралежа много наподобява човешки стъпки.
  • При опасност таралежът най-често се свива на бодливо кълбо, но може също така да плува, да се катери по стени и дори да бяга сравнително бързо.
  • Малките таралежчета се раждат без бодли.
  • Независимо от бодливата си броня, таралежите често стават жертва на дневни и нощни хищни птици и бозайници.