Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

za saitaНа 11.08.2018 г. Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите посрещна гости от Република Македония. Участниците в срещата бяха еколози, планинари, алпинисти, велосипедисти и други членове на неправителствени организации и спортни сдружения. Целта на посещението бе обмяна на опит и запознаване с дейностите по обявяване на Природния парк, срещнатите трудности и начините за преодоляването им. Идеята на участниците в срещата е обявяване на защитена територия в македонската част на Беласица планина.
Към момента защитени територии има в българската и гръцката част на планината Беласица. Обявяването на такава и в Македония ще даде възможност за по-добро и координирано управление на цялата планина.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/