Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

gostifestivalНа 12.10.2019 г. стотици гости от цяла България и чужбина се събраха за да отбележат осмото издание на кестеновия празник. В центъра на събитието бяха пъстроцветните шатри отрупани с оригинални местни ястия приготвени от кестени. Всеки посетител на празника имаше възможност да опита руло от кестени, тиква с кестени, пиле с кестени, кестенови кремчета, печени и варени кестени. Богатата фолклорна програма и колоритните щандове, приготвени от гостоприемните домакини, направиха празника на Подгорието едно от най-вкусните и пъстри събития.

Директорът на Дирекция на Природен парк „Беласица“ инж. Добриел Радев приветства от сцената всички присъстващи. Официални гости на „Фестивал на кестена 2019 г.“ бяха народният представител Георги Динев, заместник-областният управител Антоанета Янчева, член на управителният съвет на Югозападното държавно предприятие инж. Ваня Каменова, заместник-директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Антоанета Дивилска, директорът на дирекция „Финанси и стопански дейности“ към община Петрич Борислав Коларов, директорът на РДГ-Благоевград инж. Сашко Попов, директорът на ТП ДГС-Петрич инж. Христо Делин и кметът на село Коларово Атанас Гошев.

Дирекция на Природен парк „Беласица“ изказва благодарности към всички участници за инициативността и съпричастността, която оказаха при организирането на „Фестивал на кестена 2019 г.“

Фестивалът се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и Община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, със съдействието на Исторически музей град Петрич, както и с активното участие на кметовете, читалищните секретари и хората от района на Природен парк „Беласица“.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/