Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

lopovoБеласица е планината с най-много водопади на единица площ в България.. Те са се образували по поречията на реките, спускащи се по стръмните и северни склонове. Всички се намират на територията на Природен парк „Беласица“. Един от най-недостъпните в момента е Лоповския водопад (Лоповски арании). Той е каскаден водопад, който се намира в местността Лопово, на 1250 м.н.в. Общия пад на каскадата е около 60 метра. Най-доброто време за посещение на водопада е през пролетта, когато е най-пълноводен, но и през останалото време си заслужава да бъде видян. Неизменен спътник на каскадата са тисовите дървета наоколо, които са защитен вид.
Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите препоръчва посещението на водопада да се осъществява само с планински водачи, тъй като достъпа до него е труден.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/