Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

finalproektНа 30.11.2019 г. беше отбелязано успешното приключване на проект „Чиста природа днес - здраве и пълноценен отдих утре“ с поставянето на информационно табло по тематичния туристически маршрут „Пеперудите и цветята на Беласица“, на територията на Природен парк „Беласица“. Както и при стартирането на проекта в началото на годината, гости на събитието бяха представители на Планинска Спасителна Служба, отряд София - Екатерина Ковачева и кучетата Ялк и Чада.
Присъстващите на мероприятието взеха участие в демонстрации по спасяване на хора в планината, а кучетата им помогнаха да намерят изгубена вещ.
Проектът „Чиста природа днес - здраве и пълноценен отдих утре“ е изпълнен в партньорство между ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Петрич и Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите, с финансовата подкрепа на Райфайзенбанк чрез кампанията „Избери за да помогнеш“.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/