Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

osvejavaneНа 25.06.2021 г. експерти от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите освежиха туристическата маркировка по тематичен маршрут „Приятели“. Подменени бяха и разположените по маршрута табелки с обозначения на основни дървесни видове, които помагат на туристите да ги разпознаят.
Туристическата пътека „Приятели” - започва от хижа Беласица и води до живописния Лешнишки водопад. В хижата и около нея са разположени интерактивни табла, които представят 10 дървесни вида растящи в Беласица. Продължителността на маршрута е 1.40 часа (без почивките), дължината му в двете посоки – 3,6 км, а маркировката му е със син цвят. Освен освежаването на маркировката и подмяната на обозначителните табелки по дърветата, маршрутът е прочистен и от храсти.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/