Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

detsaДнес, 24.06.2021 г. учениците от 5 клас при СУ „Васил Левски“ село Коларово с ръководител Цветанка Илиева, гостуваха в Природен парк „Беласица“. Те научиха повече за птичето разнообразие в защитената територия и си изработиха модели на птици. От всички 10 вида кълвачи, които обитават България, тук живеят цели 8. Това е един от показателите за уникалността на планината. Птиците, които обитават района на планината са повече от 140 различни вида. Сред тях има такива, които се срещат само на Балканския полуостров, това са балканската чучулига и пъстрогушата завирушка. Много и интересни са птиците, които се срещат в горите на Беласица.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/