Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

kamenaОсвежена е туристическата маркировка до Камешнишки водопад и са лакирани трите информационни табла по този маршрут. Камешнишки водопад е разположен по поречието на река Камешница над село Камена. Той е най-високият водопад в българската част на планина Беласица. Заобиколен е от живописна скала, а височината на пада е 21 метра. Началната точка на маршрута е центъра на село Камена. Туристическата маркировка, която води до него е със зелен цвят. Преходът отнема 45 минути в едната посока. Водопадът може да бъде посетен и от село Самуилово, като се следва тематичния туристически маршрут „Тайните на водата“, чиято маркировка е със син цвят. Служителите от администрацията на Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите, продължават с извършването на дейности, свързани с поддържането на парковите архитектурни елементи, изградени за нуждите на отдиха и туризма.
Автор на снимката Capture Studio.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/