Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

yavornitsaДървеният мост над река Яворнишка след ремонта, извършен днес 10.08.2021 г., от експерти от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите. Той е разположен по тематичен туристически маршрут „Пеперудите и цветята на Беласица“. Пътеката започва от центъра на село Яворница и води до Яворнишки водопад. Подходящ за посещение през този сезон, тъй като преминава през прохладни чинарови гори. По маршрута има обособени кътчета за отдих с маси, пейки, беседки и чешми. Продължителността на маршрута е 1.20 часа, а маркировката е със син цвят.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/