Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

zelenДирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите освежи поредния туристически маршрут. Тематичния маршрут „Цветна приказка“ е лъчев. Започва от центъра на село Самуилово и води до местността „Бялата чешма“. На изхода на селото в източна посока (на около 5-10 м преди входната табела на селото) се завива надясно и се продължава по черния път Самуилово – Лопово. Цялата пътека е с дължина 2 км, изминава се за 20 минути, а туристическата маркировка е със зелен цвят. Теренът е лесен за преодоляване, липсват големи денивелации, сравнително кратък е и е подходящ както за деца, така и за посетители, които не са привлечени от дългите и трудни планински преходи.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/