Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

vastanovenitablaДнес, 17.11.2021 г. бяха поставени две нови информационни табла. Те са разположени по тематичния туристически маршрут "Кълвачите - пазители на горите".
В центъра на с. Габрене ще откриете първото информационно табло за маршрута, което ще Ви покаже туристическа карта на района. Цялата пътека е с дължина 2,5 км и се изминава за около 45 минути.
От центъра на селото се поема на юг, нагоре към планината. След около 400 м кафява туристическа маркировка ще Ви заведе наляво (на запад), докато излезете от населеното място. Тук, край селото се намира местността Сариев камък. Забележителният скален къс е разположен само на няколкостотин метра от границата с Република Македония и предлага запомняща се гледка към Струмишкото поле. Тук е разположено второто информационно табло. Следвайки маркировката, от общо четирите информационни табла по маршрута, ще научите интересни неща за кълвачите.
Таблата са изработени с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие, а поставянето им е извършено от Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/