Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

biloНа 28.12.2021 г. се навършват 14 години от създаването на Природен парк „Беласица“. Той е обявен със заповед № РД-925 от 28.12.2007 г. на Министъра на околната среда и водите с цел опазване на вековни кестенови и букови гори, защитени и ендемични растителни и животински видове, както и уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината. Планина Беласица на изток граничи с Рупелското дефиле, а на запад с Валандовския проход, като дължината й е 63 km., а средната ширина 7-9 км. На територията на България са разположени около 20% от нейната площ. Най-високата точка на парка е връх Радомир 2029 м. От населените места разположени в подножието на планина Беласица започват много туристически маршрути, които водят до интересни местности и красиви водопади.
Парковата територия до обявяването на защитена територия е горски и селскостопански фонд, като режимите и функциите й са определяни на база на Закона за горите и Закон за собствеността и ползуването на земеделските земи. Управлението на Природен парк „Беласица“ се осъществява от Дирекцията на Природния парк, която е подчинена на Изпълнителна агенция по горите.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/