Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

goraВ навечерието на деня на земята, който се отбелязва на 22.04.2022 г., днес 21.04.2022 г. с учениците от 5-ти и 6-ти клас от СУ "Васил Левски", село Коларово с ръководители г-жа Костова и г-жа Илиева, отбелязахме празника на земята. По тяхна инициатива над село Камена, засадихме кестенови фиданки. След засаждането, чрез занимания с природна насоченост подрастващите научиха интересни факти за водата, като например, че в една единствена жива клетка може да има милиарди водни молекули. Също, че водата има забележителна способност, да поглъща и задържа топлина. Точно затова океаните имат огромно значение, за поддържане климата на земята. Пъзели за подреждане с емблематични за парка животински видове, беше осигурила Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите, за всички ученици.
Тези дни, сме в очакване да посрещнем един от най-хубавите християнски празници. Нека да е светъл и благодатен, за всички ни!

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/