Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

sednalidetsaДецата от езиков център Уондърленд, град София гостуваха в посетителския център на Природен парк "Беласица". Днес, 01.07.2022 г. по забавен начин подрастващите научиха начините за оцеляване на животните в природата. Защо язовеца например копае подземни убежища, за какво ги използва и от кого се крие? Как прилепа умее отлично да се ориентира в тъмното с помощта на ултразвук. Той излъчва ултразвук, който се разпространява в околната среда и след като се отрази в околните обекти се връща при него. Така прилепът определя съвсем точно къде се намира, какви са обектите около него и как са разположени в пространството. Тези и още много други факти, експертите от Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите, разказаха на своите гости. Гостуването беше осъществено благодарение на ръководителите г-жа Митева и г-жа Казанаклиева.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/