Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

vodaДо Камешнишкия водопад, до който води и самият маршрут, може да се подходи от село Самуилово и от село Камена. Пътеката от село Камена започва от центъра на населеното място и следва зелена туристическа маркировка. Този маршрут е най-кратък. Изминава са за около 1 час в двете посоки (без почивките). При тръгване до Камешнишкият водопад, може да се подходи и от село Самуилово. При този избор за разходка се тръгва от центъра на село Самуилово и се следва синя туристическа маркировка. Крайната точка и на двата маршрута е красивия Камешнишки водопад. По пътеките има информационни табла, представящи интересна и по запомнящ се начин информация за водата. Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите призовава посетителите на защитената територия, да я опазват от замърсяване с битови отпадъци

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/