Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

peperudiНа 15.02.2023 г. служители от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите ремонтираха информационно табло, разположено по туристически маршрут „Пеперудите и цветята на Беласица”. Началото на пътеката е от центъра на село Яворница, където е поставено първото табло с карта за маршрута. Продължителността му е 1.20 часа (без почивките), а дължината в двете посоки – 2,8 км. Следва се синя туристическа маркировка, която води до Яворнишки водопад. По време на приятната разходка ще се научите да разпознавате някои дневни пеперуди и цветни растения. Богатството на пеперуди и растения в Беласица е удивително. Тук може да наблюдавате над 80% от видовете дневни пеперуди и 40% от растенията, които се срещат в нашата страна. По пътя ще ви помогнат четири информационни табла. Темите на таблата са: жизненият цикъл при пеперудите, пеперудите и цветята на открито, в храсталаците и в гората. Приятни мигове в планината и нека заедно опазим изграденото!

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/