Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

uchenistiУчениците от 3 и 4 клас с ръководители М. Портарова и Г. Булакиева посетиха Дирекция на природен парк ,,Беласица'' към Изпълнителна агенция по горите. Децата се запознаха с разнообразието на различните видове животни, които се срещат в планина Беласица. Участваха в занимателни игри и изработиха 3Д макети на различните птици. Всеки участник получи за награда пъзел на различни растения, срещащи се в планината. След това учениците се разходиха в планината. На местността ,,Чуката'' играха състезателни игри и се наслаждаваха на чистия въздух и красивата природа.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/