Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

dennavodataСветовния ден на водата се отбелязва ежегодно от 1993 г. на 22 март, като се организират прояви в цял свят посветени на водата. Водата е на всякъде около нас. Там, където има вода, има и живот. Тя е един от основните градивни елементи на живите организми. Любимите места на хората за почивка и забавление, са покрай вода. От билота на Беласица, от топящите се снегове и освежаващи дъждове, водят началото си много реки. Долините им се спускат на север и всяка река, крие един или няколко красиви водопада. Без съмнение Беласица може да бъде наречена планина на водопадите. В планината има и едно естествено езеро Гьолчето, което се намира в близост до село Коларово.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/