Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

predparkaЕдин чудесен завършек на учебната година проведоха учениците от 4г и 4д клас при СУ "Никола Й. Вапцаров " с ръководители Зюмруд Татличева, Гичка Думанова, Йорданка Пандова и Елеонора Пардонова в Природен парк "Беласица ". На 31.05.2018 г. децата имаха възможност да участват в урок на открито за запознаване с растенията и животните в планината, как да ги разпознават и какво е характерно за тях. Посещението на тематичния маршрут "Пеперудите и цветята в Природен парк Беласица" в Село Яворница даде възможност на всички да научат повече за тези красиви обитатели. Децата посетиха живописния Яворнишки водопад , а накрая получиха награди от Природния парк за своята любознателност.