Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

saitДирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите пусна в експлоатация изградените чешми по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на Природен парк „Беласица“. Водоизточниците са разположени над селата Яворница и Скрът в обособени кътчета за отдих, които се намират по протежение на туристическите маршрути до Яворнишкия водопад и водопадите Дъбицата и Мангъро.
Дирекция на Природен парк „Беласица“ призовава гражданите да ценят и пазят изградената паркова инфраструктура, за да е от полза на всички.