Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

snimkaДнес, 28.12.2018 г. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите има повод за празник. Изминаха 11 години от обявяването на Природен парк „Беласица“.

11 години на много труд, перипетии, разочарования и несгоди, но и 11 години на осъществени мечти, сбъднати надежди и създаване на здрава и стабилна основа. Дали сме свършили всичко, което е трябвало и дали сме отговорили на очакванията? Сигурно не винаги както ни се е искало, но със сигурност сме се старали това, което правим да е по най-добрия възможен начин. Сигурни сме и че ще продължим да го правим! Вярваме че най-добре се случват нещата, когато получаваме подкрепата на всички Вас приятели и природолюбители, защото заедно можем да постигнем повече.