Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

aleiaНа 23 февруари 2019 г. беше стартиран съвместния проект на ПГИТ "Проф. д-р А. Златаров" и Дирекция на Природен парк "Беласица" към ИАГ, "Чиста природа днес-здраве и пълноценен отдих утре", финансиран от инициативата на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш".
Първата дейност се проведе по туристическия маршрут "Алея на здравето", което не е случайно съвпадение. Ако се обърнем към природата и се грижим за нейното опазване ние всъщност се грижим за опазването на нашето здраве!
Звездата на мероприятието беше кучето Ялк и Екатерина Ковачева, като представители на Група за спасяване с кучета към ПСС при БЧК. Представeната тема за спасяването и оцеляването в планината, беше интересна и полезна за всички.