Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

zelen poiasВ истински празник се превърна отбелязването на Дните на Зеления пояс в с. Габрене за гостите и жителите на Подгорието. Тази година за място на инициативите, посветени на Европейския Зелен пояс, беше избрана планината Беласица, а разнообразната програма съчета всички достойнства на района – съхранена природа и биоразнообразие, история, фолклорно богатство и вкусни местни ястия.

Публичното тържествено честване започна от 17,30 ч. на 24 септември с увлекателна обиколка на историко-етнографската колекция към читалището на с. Габрене, пазеща снимки, предмети от бита и исторически свидетелства, събирани над 15 години от местни жители. По-късно от 18 часа отново в читалище "Просвета - 1928" с. Габрене се състоя и същинският празник, посветен на Дните на Зеления пояс, открит официално с приветствени думи на г-жа Дафина Пецева – кмет на селото. Богата фолклорна програма с изпълнения на автентичен фолклор от женската група към читалището и танци от детските състави на селата Ключ, Скрът и Габрене трогнаха всички гости на събитието.

Присъстващите чуха от Петко Цветков от Българска фондация Биоразнообразие интересна беседа за Европейския Зелен пояс и териториите, които обхваща в България и по света, а филм, посветен на инициативата, показа добри примери от Германия как запазените територии по протежението на бившата „Желязна завеса“ могат да бъдат използвани за развитие на устойчив туризъм.

Домакините демонстрираха и кулинарното богатство на района, като бяха приготвили местни ястия, сервирани в Пенсионерския клуб към селото. Всички похапнаха вкусна теглена баница, баница с праз, раци с ориз, баклава, сърми с листа от бутимо, каша с тиквени листа, мачкан боб и др.

Дните на Зеления пояс бяха отпразнувани с още две съпътстващи събития. На 24 септември от 10,30 се проведе партньорска среща и дискусия между Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", Гърция, неправителствени организации от България и Северна Македония и представители на местни институции от района на Подгорието. На нея бяха обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района чрез съвместни международни и регионални проекти и дейности.

А на следващия ден – 25 септември 30 деца от Петрич и 15 от Струмица с интерес в областта на биоразнообразието, заедно с представители на Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“ и „Планетум“, Северна Македония посетиха Национален парк „Езеро Керкини“, Гърция и неговия информационен център. Там те бяха запознати с международната инициатива Европейски зелен пояс и дейностите на националния парк, след което се разходиха с лодка по езерото „Керкини“ и р. Струма в района на Мегалохори. Децата наблюдаваха отблизо и с интерес къдроглави пеликани, розови фламинго, чапли, корморани, водни биволи и др. защитени видове, характерни за района и научиха повече за тях и как да ги опазват. Екскурзията завърши с посещение в манастира „Йоан Кръстител“.

Дейностите са част от честванията на Деня на Зеления пояс, които се провеждат за четвърта поредна година в цяла Европа и са организирани от: Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към ИАГ, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на с. Габрене.