Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

mravkiteНа 13.11.2020 г. служители от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция па горите подновиха с лак информационното табло разположено по тематичния туристически маршрут „Пътеката на мравката”. Той започва от хижа Конгур, където е разположено входното табло за маршрута. Следвайки черния път на изток от хижата, посетителите могат да се пренесат в едни микрокосмос, пълен с интересни факти – светът на мравките. Продължителността на маршрута е 1.20 часа, а дължината му в двете посоки – 3,6 км. В помощ по пътеката са три информационни табла – Червена горска мравка, Поведение на мравките и Значение на мравките.