Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

tablo peperudiДирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите продължава с освежаването на информационни табла. Таблото което беше лакирано е разположено над село Яворница, по тематичния туристически маршрут „Пеперудите и цветята на Беласица“. Този маршрут започва от центъра на село Яворница и води до Яворнишки водопад. Продължителността на маршрута е 1.20 часа, а дължината му е 2,8 км. Маршрутът дава възможност за запознаване с някои дневни пеперуди и цветни растения, за узнаване на любопитни факти за тях и защо не могат едни без други.