Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

gabreneНа 20.11.2020 г. служители от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция па горите освежиха с лак информационните табла разположени по тематичен туристически маршрут „Кълвачите – пазители на горите“. Маршрутът започва от центъра на село Габрене и достига до местността Пишена скала. Цялата пътека е с дължина 2,5 км и се изминава за около 45 минути. По време на прехода ще се запознаете с много любопитни и интересни неща за кълвачите и ще се полюбувате на живописни гледки към долината на река Струмешница. Природен парк „Беласица“ е едно от любимите места за кълвачите у нас.