Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

belasitsaИнтерактивната онлайн карта е изработена по проект „С раница и колело в Беласица“ на Българска фондация Биоразнообразие с активното участие на Дирекция на природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите. Проектът се реализира благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум, както и с доброволния принос на редица съмишленици и приятели на БФБ.
В интерактивната онлайн карта има 27 пешеходни и 17 маршрута за планинско колоездене в планината Беласица. Целта на картата е да популяризира природния туризъм в района и да събере на едно място всички познати маршрути. Всеки маршрут е с различна трудност, продължителност и цел, като съдържа подробно описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка.
Маршрутите обхващат много от интересните места в района, в т.ч. природни, исторически, културни и други забележителности. Туристите, приели някое от 44-те пешеходни и вело предизвикателства, ще могат да посетят емблематични места като прохода Демир капия, Самуилова крепост, местността Вадиоч, Бялата чешма, да се насладят на неповторимата красота на горите, водопадите и реките на Беласица, да се изкачат до върховете Конгур, Радомир и Тумба и да се запознаят с богатото биологично разнообразие на планината. Както и да научат повече за историята, обичаите, традициите и вкусните ястия на осемте села, сгушени в Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. В описанията и GPS следите не са пропуснати и местата за хранене и настаняване, през които маршрутите минават.
При използването на картата за преход екипът на БФБ обръща внимание върху следните особености:
• Приложените GPS следи невинаги съответстват на маркирани туристически пътеки;
• Препоръчва да се следват предложените GPS следи, но е възможно някои участъци от пътя да са станали трудно проходими поради ерозия, обрастване, наводняване и др.;
• Преди преход в планината батериите на GPS устройствата трябва да бъдат заредени, а актуална картна подложка (за работа в офлайн-режим) да бъде качена;
• За всеки случай да се осигури хартиена карта на района;
• Интерактивната карта се вижда най-детайлно на персонален компютър, на цял екран (натиснете бутона View larger map/ Преглед на по-голяма карта).
Приятни мигове по пешеходните и вело маршрути в Природен парк „Беласица“.