Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

  2021За поредна година Природен парк „Беласица“ бе домакин на „Хоби курс по билкарство“. Експерти от администрацията на Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите взеха активно участие в курса, който дава практическо знание за разпознаване на диворастящите растения и употребата им в бита. Какви билки се срещат в планината, за какво се използват и къде могат да се намерят, бяха сред основните теми в практиката на курса. Всяка година в края на месец май запалени любители на лечебните растения идват тук за да обогатят знания и да се докоснат до красивата Беласица.