Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

vodopad strelkiНа 18.06.2021 г. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите постави насочващи стрелки по маршрута, който води от село Ключ до водопад Мангъро. Допълването на маркировката по туристическата пътека ще улесни ориентирането на посетителите, за правилната посока. За да бъде по приятен достъпа до този водопад от село Ключ бе прочистено и от храсти. От село Скрът също има маркирана пътека със синя туристическа маркировка, която води до красивия водопад Мангъро.