Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

darvoСлужителите от Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите продължават дейността свързана с обновяване на инфраструктурните елементи, разположени по туристическите маршрути на територията на парка. Лакирани и подменени са таблата, които са поставени по тематичен маршрут "Пътека на мравката". Пътеката започва с информационно табло, което е разположено в близост до хижа Конгур. Тръгва се в посока към връх Конгур и веднага след като се излезе от двора на хижата, е необходимо да се завие надясно. Следва се черния път и от трите информационни табла поставени по маршрута се научават интересни факти за червените горски мравки. Освежено с лак е и таблото с информация за ползите от горите, разположено на поляната пред хижа Беласица.