Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

vodopadДнес, 30.06.2021 г. от град София ни гостуваха учениците от 12 СУ „Цар Иван Асен II“ с ръководител госпожа Ценка Кучева. Чрез игри на открито, седмокласниците научиха по забавен начин за природното богатство на Природен парк „Беласица“. Посетиха и най-високия водопад в българската част на планината - Камешнишки водопад. Водопада е висок 21 метра и е разположен по течението на река Камешница. Тематичния туристически маршрут, който води до него е „Тайните на водата“. От разположените информационни табла по пътеката се научава, че водата е движещата сила в природата и тя е в основата на всичко. Водата е жизнено необходима за всички организми. Там, където има вода, има и живот.