Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

markirovkaДирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите продължава с освежаването на туристическата маркировка. Днес, 06.07.2021 г. експерти от парковата администрация положиха нов слой боя по маршрута от село Скрът до водопад Мангъро, а на местата където бе необходимо се маркираха и нови знаци. Работата по полагане на освежаваща маркировка ще бъде продължена, а паралелно с това там където е необходимо, ще бъдат прочиствани и храсти. От село Ключ също има туристическа пътека, която води до този водопад.