Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

vodopadsdetsaДнес, 21.07.2021 г. учениците от 138-мо СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" град София с ръководител Даниела Дойчева, посетиха Яворнишки водопад. От представител на парковата администрация, децата научиха интересни неща за защитената територия. Организираните игри на открито, прохладата на гората и добрата компания, бяха сред основните фактори за чудесно прекараното време заедно. Гостуването е по програма "Отново заедно". Една от най-приятните дейности, която експерите от Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите изпълняват, това е организирането на екологични занимания с деца.